.:jangan menjadi mangsa pakaian:.


zaman sekarang ni percaya tak kalau ira cakap ramai dikalangan perempuan-perempuan yang telah menjadi mangsa fesyen. kenapa yerk?nak up to date?konon taknak ketinggalan?takut orang cakap kuno?ehhhhh. taklah. sebab mereka nampak cantik bila pakai nampak lengan tu. bila pakai tudung nampak leher tu. tapi nampak kuno pakai tudung labuh. ala labuh mana jer pun. bukan nak suruh pakai labuh macam ustazah. cuma nak suruh tutup kau punya tu. nampak kuno kalau pakai baju kurung. yeke? tapi ramai jer lelaki cakap perempuan pakai baju kurung namapak lagi ayu. entahlah. tak faham tak faham. tapi ada lak yang pakai baju kurung konon nampak ayu tapi nampak bahagian dalam, jarang, terbelah sana, terbelah sini. ayu ke macam tu. ayu lah kot. ada pula yang pakai baju ketat-ketat. pastu tau pula tarik-tarik. kejap tarik baju. 3 minit lagi tarik lagi baju tu. asik tarik-tarik jer. adoooiiiii. penat tengok korang tarik-tarik.

biarlah diorang ira. yang kau sibuk hal diorang tu kenapa. dosa masing-masing. kubur lain-lain. kat padang mahsyar sorang-sorang. memanglah dosa diorang. tapi sebagai umat islam dosa gak aku sebab tidak menasihati sesama islam. memang kubur masing-masing tapi nanti kalau kubur korang sebelah kubur aku tak ke susah aku. asik dengar kubur jiran sebelah menjerit jer. tak tenanglah nanti. memang kat padang mahsyar sorang-sorang. sebab tu sekarang ni nak bagi nasihat sebab kat padang mahsyar nanti takleh nak bagi nasihat, takleh nak tolong dah. aku pun nanti kat sana busy dengan diri sendiri. tak sempat nak tengok orang lain mahu pun nak nasihatkan orang lain.

menutup aurat itu wajib ke atas setiap orang islam. sapa kata tak wajib? mana kau jumpa? meh tunjuk kat aku. semua orang tahu akan hal itu. tapi masih ada yang buat tak tahu.

nasihat seorang sahabat bila aku berbincang untuk mencari baju untuk satu event:

"jangan kerana event tu kau membuka aurat. jangan kerana event tu kau nak nampak cantik sangat hingga kau memakai baju ketat-ketat. kenapa hanya kerana hendak menghadiri event tu kau taknak jadi diri kau sendiri? diri kau bukan macam tu. jangan kerana nak nampak vogue time event tu kau lupa dosa yang kau terima. jangan kerana event itu kau menjadi mangsa pakaian. tak salah nak nampak cantik, tak salah nak nampak vogue masa event tu. tapi jagalah aurat kita sebagai seorang muslim. jangan menjadi mangsa pakaian"

p/s: aku bukan baik sangat untuk menasihati. tapi aku cuma rasa dunia hari ini semakin menjadi

8 comments:

Amira Anorah said...

pakai baju kurung masa berjalan sangat seronok..seriously..

I"Allah..kita sama sama berubah ke arah itu ye..:)

~iera kan~ said...

kalau mira pakai baju kurung seyes comey....insyaALLAH

iwan de la roc said...

suka tengok gadis berbaju kurung,

memang manis

~iera kan~ said...

gadis berbaju kurung memang manis dipandang

AQMAR said...

gud info......huhu.....bgus la ira..same mnsihati...setuju!!~~~~~~katakan NO pda fesyennn~~>.hehhe

~iera kan~ said...

tq fatin..ehhh tak salah kita berfesyen asalkan tidak melanggar hukum syarak & prinsip2 islam

AQMAR said...

btol2....yg wajib kta ttup...terpulg pd org nk berfesyenn..jnji thu yng mna wajib..:)

~iera kan~ said...

betul tu fatin.