.:engineer menjadi pilihan:.


tadi sedang aku berborak-borak ngan housemate tentang elaun cola akan ditarik oleh kerajaan memang kecoh seisi rumah dengan ketidakpuasan hati kami. fuhhhhhhh. kecoh betol. tetiba seorang kawan aku cakap. " weyyyy, aku nak engineer". opppssssss! "aku pun nak lah" balasku. gambar kat atas tu gambar kawan aku yang sekarang bekerja di pelantar minyak Qatar.

bermulalah cerita tentang jurutera. kenapa jurutera menjadi pilihan kami??? aku percaya bukan kami serumah jer. kat luar sane mesti ramaikan yang mempunyai angan-angan seperti kami. Mengapa kami kaum perempuan perlu memilih seorang jurutera atau engineer berbanding graduan dari bidang lain.

  • 1st mestilah kehidupan yang lebih terjamin. diorang ni selalu banyak duit(tu pun kalu jenis pandai menyimpan la). seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin. betul ker?
  • kebanyakkan kawan-kawan cousin aku, umur 27 tahun, kebanyakkan ekonomi mereka stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta, melabur, kehidupan yang selesa dan juga mampu membeli sebuah rumah. best tu. duit aku simpan jer. pakai duit laki.
  • seorang teman lelaki yang bergelar jurutera akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami seorang perempuan. sebab engineer ni sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan diorang. (ni yang aku suke ni. romantik kot)
  • diorang ni selalu simple jer. cool habis. kalau aku tengok kat PPUKM tempat aku belajar ni. diorang ni sempoi jer. pakai jeans ngan kemeja or jacket jer dah smart. pehhhhh. macho siooottttt. aku dengan uniform nurse jalan sopan giler.
  • rupa- haha, kalau korang tengok kebanyakkan jurutera-jurutera ni mempunyai rupa yang pehhhhh. boleh tahanlah cantik cikit dari tembok depan umah aku. ade yang jambu-jambu air, jambu batu. rase nak jatuh jantung.

ni status di FB demand nak engineer. terbukti memang ramai nak mahu

nak tackle jurutera???sorry. aku tak pernah tackle laki. ni kan lagi engineer. mungkin hanya angan-angan. sekadar mengisi kesunyian rumah di petang ahad. tapi kalau ade rezeki ALHAMDULLILAH la.

16 comments:

Anonymous said...

saya bukan engineer. sedihnya

~iera nazirah~ said...

aiikkkk...nape nk sedih lak?

shaila ila said...

hye iera..
my husband-to-be (InsyaAllah) pun engineer gak since sy pun supposed to be an engineer but xminat n jump into lecturing(insyaAllah)..

yup..apa eira ckp tu mmg mcm cam sama jer..hehe..tp die baru 25.lom ada harta bnyak sgt(dengor cam demanding je kan??)..haha

engineer ni dieorg g keje pkai t-shirt n jeans je(biasanye electronic industry)..cam sgt smart, handsome n sempoi..i loike :)

~iera nazirah~ said...

hai ila..tahniah yer..bestnye dpt engineer...haha bkn nak kate demand...tp mmg realiti skrg kn...waaa e.e engineer ker...best2...sweet...pape pn congrat

Anonymous said...

cik iera demand. janganlah demand sangat. saya bukan engineer

shaila ila said...

iera,maksud sy,ayat saya tu nmpak mcm saya ni demand..bukan saya kata awk demand tau...

~iera nazirah~ said...

ila: yup...sy tau awk ckp untuk awk...i mean pn untuk semua org...realiti skrg...sume org nk yg terbaik kn

delarocha said...

high taste

~iera nazirah~ said...

itu hanyalah angan2

FariehanIbrahim [LBC] said...

kalu da jodoh, buleh jer kn. hehee
meh comel tlg aminkan, aminnn~ (^^)v

~iera nazirah~ said...

amin...tq yer comel :)

fittiariri said...

yes engineer :)

~iera nazirah~ said...

fittiariri suke engineer gak ea...semoga bertemu

My MiRa said...

tak nak engineer...nak doktor...ehhehehee boleh tak....

~iera nazirah~ said...

nak doc ker?hehehe...cari2

Nay said...

anda di tag lah kat blog .. huhu